Inspiration


Gnäll inte på YKB – se istället möjligheterna

Under nästa år kommer cirka 50 000 svenska förare inom tung trafik att uppdatera sina yrkeskompetensbevis. Är du en av de förare som tycker YKB är ett nödvändigt ont, bör du tänka om. YKB är fem utbildningsdagar för en yrkeskår som sällan premieras med vidareutbildning. Karin Joelsson, verksamhetsansvarig för tunga fordon hos STR, menar att en rätt använd uppdatering kan förbättra både yrkeslivet och höja förarnas anseende.

Läs mer..

Yrkesförare tar inte sin trötthet på allvar

Människan är gjord för att sova på natten och vår kropp behöver sömnpass på sex till åtta timmar. Men dagens samhälle kräver nattarbete för att fungera och för yrkesföraren innebär trötthet en stor risk, speciellt som sömnbrist beräknas bidra till mellan tio och fyrtio procent av alla olyckor. Dessutom visar forskning att yrkesförare missbedömer tecken på trötthet.

Läs mer..

Dags för ordning och reda i den svenska transportbranschen

På väg mot sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor för yrkesförare – nu tar regeringen tag i problem som fortkörning, utländska olagliga transporter, fusk med kör- och vilotider samt stressig arbetsmiljö på vägen. En ny utredning ska bland annat ta fram förslag för effektivare kontroller av yrkesförare, se över sanktioner och föreslå en ny samlad organisation för kontrollerna.

Läs mer..

Osund konkurrens hotar svenska lastbilsförare

Med låga fraktavgifter och en ökad näthandel ställs högre krav på snabba och effektiva transporter. Men jakten på låga kostnader riskerar att försämra arbetsmiljön för yrkesförare inom tung trafik. Idag hotar utländska förare som struntar i EU:s regler för cabotage svenska åkeriers möjlighet att konkurrera på lika villkor.

Läs mer..

Så får du mest ut av din YKB-uppdatering

Att missa sina utbildningsdagar inom YKB eller inte ha dagar rätt registrerade gör att du som yrkesförare inte få lov att kliva upp i lastbilshytten. För den som kör utan YKB blir påföljden böter. Ändå är det många som väntar in i det sista. I år är det ca 70 000 förare som har avvaktat med utbildningen men som nu behöver utbildningsplatser och efterfrågan är redan stor. Karin Joelsson på STR Service ger goda råd för hur du maximerar din uppdatering.

Läs mer..

Livet på vägen levs bäst med musik

För fem år sedan klev Jessica Thorzén upp i förarhytten och hittade hem. Utbildningen till yrkesförare inom tung trafik har gett henne ett arbetsliv med plats för lastbilar, resor och framför allt musik. Idag kör hon, som en av få kvinnliga frilansande lastbilsförare, uppdrag inom turné- och musikbranschen och har hela Europa som arbetsplats.

Läs mer..

Lätta på gasen – var med och öka säkerheten på vägen

Hastighet kan rädda liv. Hastighet kan döda. Om alla fordonsförare håller hastighetsbegränsningen så skulle antalet döda i trafiken minska med över 100 liv. Ändå kör många alldeles för fort. Kanske är det okunskap som gör att privatbilister trycker för hårt på gasen, men vad gör att 70 procent av yrkesförarna inom tung trafik inte håller hastigheten?

Läs mer..

Lastbilsförarens vardag: Frihet på vägen – skicklighet bakom ratten

Frihet, självständighet och omväxling är lastbilschaufförens vardag. Passionen för livet på vägen och ansvaret att leverera är hjärtat i arbetet, men skiljer också agnarna från vetet. Det är ett yrke som inte är för alla och det är inget riskfritt jobb. Men utan yrkesföraren stannar Sverige.

Läs mer..

Frihet och risk – yrkesförarens arbetsmiljö ligger dåligt till på vägen

Yrkesförare inom tung trafik toppar statistiken när det handlar om dödsolyckor i arbetet. Arbetet innehåller ofta riskfyllda moment med lastning och lossning, men statistik visar att den största delen av dödsolyckorna sker i trafik. Är risken för vägens riddare som störst när arbetsgivaren inte ser vägen som en arbetsmiljöfråga? Eller bidrar hård konkurrens till orimliga arbetsvillkor?

Läs mer..

Förarhytten bjuder på drömyrke

Efter många år på kontor bytte Madelene Svensson skrivbordet mot förarhytten. Nu har hon arbetat nästan ett år som kranbilsförare och det enda hon ångrar är att hon inte satsade tidigare. De omväxlande arbetsuppgifterna och den stora friheten i yrket passar bättre än perfekt.

Läs mer..

Trafikanters beteenden hot mot yrkesförares arbetsmiljö

Att vara yrkesförare innebär ett arbetsliv på vägen och många timmar i förarhytten. Med allt fler fordon, stress och höga hastigheter på vägarna är inte alltid arbetsmiljön den bästa. Kjell Andersson, yrkesförare, efterlyser bättre bemötande i trafiken.

Läs mer..

Hektisk tid i roligt yrke

Bristen på trafikutbildare och den stora efterfrågan på yrkesförare inom tung trafik är utmaningar som påverkar Erica Wallgrens arbete nästan varje dag. Men trots intensiva och långa arbetsdagar är ändå trafikutbildare det bästa yrket – det handlar om att hjälpa människor att utvecklas.

Läs mer..

Så skyddar du dig mot viltolyckor

Visste du att över 61 000 fordon är inblandade i viltolyckor varje år? Det innebär att en olycka med vilt sker ungefär var nionde minut. I gryning och skymning är risken störst för vilt på vägen – så här kan du minska risken för en viltolycka.

Läs mer..

Därför erbjuder Volvo utbildningen Safe & Eco

– För oss är det ett mervärde att kunna visa företag hur de snabbt och enkelt i vardagstrafiken kan bygga vidare på sin miljöprofil. Det säger Jenny Stark, Key Account Manager på Volvo Car Sverige, som erbjuder STR:s utbildning Safe & Eco till sina kunder.

Läs mer..

Elbilar – kör den som en automatväxlad

Vi är många bilister som byter från fossildriven bil med växellåda till eldrivet med – ja, vad då? Bertil Rydqvist, fleetmanager på Hyundai, reder ut begreppen.

Läs mer..

Grimma, loop eller överfall – har du koll på hur lasten säkras?

Roger Berger drillar yrkesförare i lastsäkring för STR:s räkning. Kursen han håller är en del i den obligatoriska YKB-utbildningen. – På mina sju år är det ingen som vetat hur man räknar ut hur många spännband det behövs för att säkra en viss lastvikt.

Läs mer..

Strikta regler vid kontroll

Om du blir stoppad i en poliskontroll och det konstateras fel i lastsäkringen – vad händer då? Gunnar Carlsson, pensionerad trafikpolis och tidigare läromedelsförfattare för STR, reder ut begreppen.

Läs mer..

Har du samma koll på vinterkörning som en Ice road trucker?

Vad krävs av någon som ska köra i ett av världens tuffaste klimat – de iskalla vintrarna i nordvästra Kanada? Mod? Dumdristighet? Eller kanske bara lite kyla? James Pitman, fleet manager på ett av USA:s största åkerier har svaret.

Läs mer..

Så fick Jetpak optimala leveranser

Med en smartphone i handen och en optimalt beräknad rutt utstakad har Jetpaks chaufförer fått en snabbare och enklare arbetssituation samtidigt som de sparar mycket tid och bränsle på sitt sätt att köra. Genom att kombinera fortbildning och digital teknik finns det stora förtjänster att göra – både för föraren, för transportföretaget och för slutkunden.

Läs mer..


Bättre miljö med rätt teknik

Kör du ett arbetsfordon? I så fall kan det vara all idé att lära dig hur du håller bränsleförbrukningen nere och minskar de skadliga avgasutsläppen. För om du har koll på rätt teknik och har en god kunskap om dina arbetsmaskiner skapar du bättre förutsättningar både för miljön och för din ekonomi.

Läs mer..

Fem smarta spartips för dig som kör maskin

Tekniken är en viktig del när det kommer till miljötänk och Working Ecodriving. Naturligtvis kan föraren också påverka genom att använda och köra sin maskin på ett miljösmart sätt.

Läs mer..


Så gör du för att spara på miljön

Hoppa över växlar, motorbromsa och ha rätt lufttryck i däcken? En Sifoundersökning* från i våras visar att svenskarnas syn på vad ecodriving är skiljer sig åt. Så vad ska du egentligen tänka på?

Läs mer..

Rutiner ger färre trafikskador – här är bästa tipsen för företag

– Det finns stora mörkertal kring vad trafikskador med tjänstebilar egentligen kostar företagen och försäkringsbolagen. Men med rutiner för rapportering, analyser och utbildning kan man komma långt. Här är de bästa tipsen på hur du kan få ner skadorna och därmed kostnaderna, enligt Mats R Andersson, rådgivare inom skadeförebyggande på Trygg Hansa.

Läs mer..

8 tips som minskar stressen när du kör i tjänsten

Du har många bokade möten på samma dag, ett här, två där och ett tredje där. Bilen går varm mellan mötena, och hastigheten är ofta ett par hack över den tillåtna. Efter förmiddagens möten har du dessutom tre missade samtal från personer du bara måste ringa upp på vägen till nästa möte. Helst ska du lyckas äta lunch på vägen också.

Läs mer..

Miljörevisorerna sparar pengar och klimat med EcoDriving

En kurs i EcoDriving har gett märkbara resultat hos certifieringsföretaget Kiwa. – Vi har omkring 35 revisorer som är ute på vägarna. Eftersom vi är marknadsledande inom just ekologisk certifiering är det naturligt för oss att leva som vi lär, säger företagets vd Hans Lindahl.

Läs mer..

Det farligaste du kan göra i trafiken – och hur du lär dig att låta bli

Om du kör i 90 och tittar bort från trafiken i en enda sekund, så har du ”tappat bort” 25 meter. – Men en koll i mobilen kan utan vidare ta fyra-fem sekunder. Då pratar vi om en sträcka på över 100 meter. Nästan vad som helst kan hinna hända då, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Läs mer..