8 tips som minskar stressen när du kör i tjänsten

Du har många bokade möten på samma dag, ett här, två där och ett tredje där. Bilen går varm mellan mötena, och hastigheten är ofta ett par hack över den tillåtna. Efter förmiddagens möten har du dessutom tre missade samtal från personer du bara måste ringa upp på vägen till nästa möte. Helst ska du lyckas äta lunch på vägen också.

Känner du igen scenariot? En vanlig dag för många tjänstebilsförare, exempelvis säljare. Ju fler möten du hinner med ju mer kan du sälja. Men blir tiden tight och avstånden är långa utsätter du dig själv för en negativ stress.

– Stressen är varken bra för dig eller din bilkörning och kan leda till olyckor och dödsfall i trafiken. Trafiken räknas faktiskt som en av världens farligaste arbetsplatser, säger Joakim Gudmundsen, utbildningsansvarig på STR.

Dessutom ger många timmar i bil förslitningsskador och ett arbete utan paus ger stressymptom av olika slag. Då har bilkörandet blivit ett arbetsmiljöproblem.

Vinner inget på stress

”Lev inte ditt liv i vänster körfält” brukar Joakim Gudmundsen säga till sina kunder.

– Och med det menar jag bokstavligen att du inte alltid måste ligga i omkörningsfilen. Ring din kund och säg att du är tio minuter sen, det är bättre än att köra som en galning.

Han berättar att STR har kollat mycket på det här med stress och ökade hastigheter.

– Yrkeschaufförer vet ofta, till skillnad från andra bilförare, att de inte tjänar tid på att stressa och köra för fort. Man tjänar mer på att köra jämnt än att köra fort.

Åtta bra tips på 

Så vad kan göras för att förhindra denna ständiga stress när bilen blir färdmedel, kontor och lunchrum? Joakim Gudmundsen tipsar:

  • Logistik och planering förhindrar mycket negativ stress. Planera innan du kör.
  • Kör när det är lågtrafik.
  • Var utvilad när du ska köra.
  • Kör i god tid.
  • Kan dina kunder komma till dig ibland?
  • Kan ni ha telefonmöte, skypemöte eller annat slags webbmöte?
  • Ge dig själv bättre tid mellan möten eller boka in färre på samma dag.
  • Och kom ihåg: Är du en av de tjänstebilsförare som sätter sin egen agenda, då kan du också påverka dina dagar till det bättre.

Hur kör vi egentligen?

Med ett riskindex från Safe & Eco får du svart på vitt hur företagets varumärke kan stärkas.

Safe & Eco är ett enkelt och roligt sätt att få en värdemätare på hur hela företaget kör – vi hjälper dig att få fram en bild av vad ni tillsammans kan förbättra i trafiken. Därefter kan var och en av företagets förare gå vidare med en personlig förarutveckling utifrån sina kunskapsnivåer. 

Behöver ni minska bränsleförbrukning, spara tid, eller få ett bra riskindex?

Kursen anpassas till just era behov – alla på företaget behöver inte heller gå på samma utbildning samtidigt. När alla på företaget så småningom gått utbildningen kan ni sedan gemensamt arbeta för att spara pengar, tid och stärka ert varumärke.

Hur energieffektivt kör du?

Ska du köpa ny tv, kyl eller tvättmaskin? Eller kanske nya däck? Då känner du kanske igen energimärkningen som hjälper dig att välja energieffektivt.

Nu kan du göra en liknande jämförelse av dig själv som förare och se hur din energieffektivitet ser ut. Din egen Eco-bedömning tillsammans med utbildarens analys visar var på skalan du hamnar. Hur bra är du på EcoDriving? Var på energimärkningen hamnar du?

Om EcoDriving


Om EcoDriving

Värna miljön och din ekonomi samtidigt

Läs mer..

Hitta en utbildare i EcoDriving

Vill du lära dig att köra mer miljövänligt? Kontakta någon av våra utbildare för att diskutera ett upplägg som passar dig, få en prisuppgift eller boka en tid. Det finns utbildare inom EcoDriving över hela Sverige, men priser och kurstider kan variera geografiskt och mellan olika utbildare.

Läs mer..

Ekonomiska EcoDriving

Lär dig köra miljövänligare och ekonomiskt på samma gång

Läs mer..