Inspiration


Så skyddar du dig mot viltolyckor

Varje timme inträffar fem viltolyckor – där anmälningspliktigt vilt blivit påkört - i Sverige. Så här gör du för att undvika att köra på vilt.

Läs mer..

Hur gick rallyt, Ingrid?

Allt fler pratar om elbilar, men hur är det egentligen att köra en? En som har fått prova på är Ingrid Gustafsson som vann STR Gatusmartast tävling om att få låna en Hyundai-elbil och ställa upp i elbilsrallyt Kör rent i Halmstad.

Läs mer..

Laddat och klart i sommar

Ska du ut och åka med din elbil eller laddhybrid i sommar? Då gäller det att ha koll på var det finns laddstationer.

Läs mer..

Elbilar – kör den som en automatväxlad

Vi är många bilister som byter från fossildriven bil med växellåda till eldrivet med – ja, vad då? Bertil Rydqvist, fleetmanager på Hyundai, reder ut begreppen.

Läs mer..

Hallå, Emil Nilvander!

Emil Nilvander vann STR:s tävling om att köra elbilen Tesla Model S 75D under en helg.

Läs mer..

Grimma, loop eller överfall – har du koll på hur lasten säkras?

Roger Berger drillar yrkesförare i lastsäkring för STR:s räkning. Kursen han håller är en del i den obligatoriska YKB-utbildningen. – På mina sju år är det ingen som vetat hur man räknar ut hur många spännband det behövs för att säkra en viss lastvikt.

Läs mer..

Strikta regler vid kontroll

Om du blir stoppad i en poliskontroll och det konstateras fel i lastsäkringen – vad händer då? Gunnar Carlsson, pensionerad trafikpolis och tidigare läromedelsförfattare för STR, reder ut begreppen.

Läs mer..

Har du samma koll på vinterkörning som en Ice road trucker?

Vad krävs av någon som ska köra i ett av världens tuffaste klimat – de iskalla vintrarna i nordvästra Kanada? Mod? Dumdristighet? Eller kanske bara lite kyla? James Pitman, fleet manager på ett av USA:s största åkerier har svaret.

Läs mer..

Så fick Jetpak optimala leveranser

Med en smartphone i handen och en optimalt beräknad rutt utstakad har Jetpaks chaufförer fått en snabbare och enklare arbetssituation samtidigt som de sparar mycket tid och bränsle på sitt sätt att köra. Genom att kombinera fortbildning och digital teknik finns det stora förtjänster att göra – både för föraren, för transportföretaget och för slutkunden.

Läs mer..

Därför erbjuder Volvo utbildningen Safe & Eco

– För oss är det ett mervärde att kunna visa företag hur de snabbt och enkelt i vardagstrafiken kan bygga vidare på sin miljöprofil. Det säger Jenny Stark, Key Account Manager på Volvo Car Sverige, som erbjuder STR:s utbildning Safe & Eco till sina kunder.

Läs mer..


Bättre miljö med rätt teknik

Kör du ett arbetsfordon? I så fall kan det vara all idé att lära dig hur du håller bränsleförbrukningen nere och minskar de skadliga avgasutsläppen. För om du har koll på rätt teknik och har en god kunskap om dina arbetsmaskiner skapar du bättre förutsättningar både för miljön och för din ekonomi.

Läs mer..

Fem smarta spartips för dig som kör maskin

Tekniken är en viktig del när det kommer till miljötänk och Working Ecodriving. Naturligtvis kan föraren också påverka genom att använda och köra sin maskin på ett miljösmart sätt.

Läs mer..


Så gör du för att spara på miljön

Hoppa över växlar, motorbromsa och ha rätt lufttryck i däcken? En Sifoundersökning* från i våras visar att svenskarnas syn på vad ecodriving är skiljer sig åt. Så vad ska du egentligen tänka på?

Läs mer..

Rutiner ger färre trafikskador – här är bästa tipsen för företag

– Det finns stora mörkertal kring vad trafikskador med tjänstebilar egentligen kostar företagen och försäkringsbolagen. Men med rutiner för rapportering, analyser och utbildning kan man komma långt. Här är de bästa tipsen på hur du kan få ner skadorna och därmed kostnaderna, enligt Mats R Andersson, rådgivare inom skadeförebyggande på Trygg Hansa.

Läs mer..

8 tips som minskar stressen när du kör i tjänsten

Du har många bokade möten på samma dag, ett här, två där och ett tredje där. Bilen går varm mellan mötena, och hastigheten är ofta ett par hack över den tillåtna. Efter förmiddagens möten har du dessutom tre missade samtal från personer du bara måste ringa upp på vägen till nästa möte. Helst ska du lyckas äta lunch på vägen också.

Läs mer..

Miljörevisorerna sparar pengar och klimat med EcoDriving

En kurs i EcoDriving har gett märkbara resultat hos certifieringsföretaget Kiwa. – Vi har omkring 35 revisorer som är ute på vägarna. Eftersom vi är marknadsledande inom just ekologisk certifiering är det naturligt för oss att leva som vi lär, säger företagets vd Hans Lindahl.

Läs mer..

Det farligaste du kan göra i trafiken – och hur du lär dig att låta bli

Om du kör i 90 och tittar bort från trafiken i en enda sekund, så har du ”tappat bort” 25 meter. – Men en koll i mobilen kan utan vidare ta fyra-fem sekunder. Då pratar vi om en sträcka på över 100 meter. Nästan vad som helst kan hinna hända då, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Läs mer..