Hur gick rallyt, Ingrid?

Allt fler pratar om elbilar, men hur är det egentligen att köra en? En som har fått prova på är Ingrid Gustafsson som vann STR Gatusmartast tävling om att få låna en Hyundai-elbil och ställa upp i elbilsrallyt Kör rent i Halmstad.

Ingrid Gustafsson och hennes man Nils bor i Halmstad, så tävlingen genomfördes på hemmaplan. Men de njöt ändå av hotellövernattningen på Hotel Continental i Halmstad som ingick.

- Det var inte rallyt som var det viktiga, berättar Ingrid, utan möjligheten att pröva att köra elbil. Det var jätteroligt!

Få ögonkontakt med cyklister

Hon hade funderat en del innan på hur man skulle bemöta andra trafikanter, som cyklister, i en tyst elbil, men fick goda råd av STR och elbilsförare på plats.

- För hur gör man med cyklister som inte hör när man kommer? Jo, det gäller att få ögonkontakt. Men det blev inga problem.

Mjukare körstil

Det gick att köra på ett mjukare sätt med elbilen jämfört med bensindrivet:

- Man körde mycket jämnare, planerade körningen, såg framåt. Till exempel motorbromsar man med paddlar som sitter på ratten, istället för med fötterna. Det fungerade bra, och till slut bromsade jag inte alls med fötterna.

Ingrid kan mycket väl tänka sig att själv äga en elbil, inte minst för att körningen är kul. Eftersom det ju faktiskt var hon som vann tävlingen, så var det hon som satt bakom ratten hela loppet, med maken Nils som kartläsare. Nils fick såklart också testa bilen, fast efteråt.

Redan en vinnare

Och hur gick det då med tävlingen? Jo, Ingrid och Nils kom på fjortonde plats (av tjugofem startande), vilket är en mycket bra placering för en elbilsnybörjare.

- Fast tävlingen var inte alls viktig. Jag hade ju redan vunnit STR:s tävling!